MR. ALEC BOWMAN – I USED TO BE SAD & THEN I FORGOT

Mr. Alec Bowman is een Engelse singer-songwriter die op één na alle songs op zijn nieuwe plaat “I Used To Be Sad & Then I Forgot” zelf heeft gecomponeerd. De enige ontleende song die in de vorm van een kort intermezzo een plaats op het album kreeg is “The Old Rugged Cross”, een country- en gospelhymne die al in 1912 door de Britse methodistische evangelist George Bennard werd geschreven.

De tien overige nummers werden in de opnamestudio ingespeeld door Alec Bowman (akoestische, elektrische en basgitaar en Hammondorgel), de Schotse folkzangeres, songschrijfster en albumproducer Josienne Clarke (elektrische gitaar, harmonium, piano, saxofoon en klarinet) en Paul Mosley (Rhodes-, Wurlitzer- en Hammondorgel).

Naast zijn muzikale activiteiten als folkzanger is Alec Bowman ook een professionele fotograaf en filmmaker. De aan dergelijke jobs verbonden visuele percepties vormen hier ook de basis van zijn autobiografische, soms zeer persoonlijke en vrij donkere songteksten, die echter af en toe ook wel wat cynische humor en flarden van optimisme bevatten.

U zal bij de beluistering van dit album misschien ook wel vocale gelijkenissen kunnen ontdekken met de fel gemiste Leonard Cohen die er ook altijd in slaagde om beelden op poëtische wijze in woorden om te zetten voor zijn liedjes. Mr. Alec Bowman doet dit eveneens uitstekend in liedjes als “Physics & Form”, “Safe Mode” (zie akoestische live-versie op de video), “Long Goodbyes”, “Hand In Hand” waarin hij oplijst hoe hij nooit zou willen sterven, “Event Horizon Of You” en het hoopvolle slotnummer “Never The End Of The World”.

“I Used To Be Sad & Then I Forgot” is een ‘vintage’ folkalbum van Mr. Alec Bowman met songs die je haast dwingen om intensief naar de betekenisvolle teksten te luisteren. De sobere melodieën die de nummers dragen zijn bovendien zeer fijn doch minimalistisch en intimistisch. Het was voor ons alleszins een waar genoegen om ons gedurende een half uurtje helemaal in de leefwereld van deze singer-songwriter onder te dompelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video